Tack

"Tänk om någon startade ett krig, och ingen kom ..." lär det ha stått på den danska fredsrörelsens affischer på sjuttiotalet eller så.

Nog ligger det mycket i det.

Men tänk om Ryssland i november 1939 när de startade Vinterkriget hade mött ett Finland som inte kom, som inte tog striden.

Sällan tänker jag på det, hur många jag har att tacka för så mycket. För att inte Åland är ett Dagö eller Ösel, för att jag fått växa upp med frihetens arvsrätt.

Det blir lätt så fånigt när jag försöker formulera det;  nationalistiskt, enkelspårigt. Egentligen vill jag bara säga tack. Men de som gjorde det största offret kan ju inte höra mej. Kanske de vet. I alla fall vet vi. Tack.

Kommentarer
Postat av: eivor

Hej poetcarina. Nu länkar jag dig till Ordjorden så jag kan läsa dig oftare. Trevligt att besöka dig.

2010-12-09 @ 07:44:55
Postat av: Holger och Ejder

Den 18 november till och med 20 november 2010, såldes ihop med Aftonbladet (I Pressbyrån t o m söndag 5 december) tidningen "Levande historia" www.svd.se/historia som i sitt senaste nummer 4/2010 bl a har en initierad artikel om VINTERKRIGET Mot alla odds - Så lyckades finländarna stoppa Stalins stridsvagnar.



Christer Bergström, expert på andra världskriget, har i "Levande historia" skrivit en artikel om finska vinterkriget. Han påminner om att mer än 8 000 svenskar kämpade i finska vinterkriget på Finlands sida, under parollen "Finlands sak är vår". Vintern var den kallaste sedan år 1809. En av de Finlands-frivilliga var Harry Martinson, som i boken "Verklighet till döds" skriver om sina upplevelser:



"Hur skildrar man när fasa och granat slet av senor, när kulsprutesvärmen regnade ihjäl bröstet, när foten skulle ta steget, men inte mera fanns, medan kölden uppsökte såren och dödade verklighet med verklighet? ... Och gryningarna kom med myrarna fulla av lik och hemsk brandrök och skriken från sårade finska skogshästar som har så svårt att frysa ihjäl."



Harry Martinson och Eyvind Johnson, som båda fick Nobelpris 1974, engagerade sig starkt för Finlands sak och reste runt i Sverige och propagerade för Frivilligkåren.



Harry Martinsons "Verklighet till döds", 70 år

~ Fanns i bokhandeln "under senare delen av oktober" 1940. Ny upplaga i faksimiletryck 1990.

.



Författaren Bodil Malmsten skriver i sin dikt TID OTID

.

Det finns bara ett sätt tolka historien

bli den

.

Harry Martinsons "Verklighet till döds"

och "Levande historia" hjälper oss i detta



I Blogg - Finistère skriver Bodil Malmsten: "Om en bok blir läst eller inte beror på förmedlandet från läsare till tänkbar läsare, person till person - du måste bara läsa den här boken. Jaså, jaha och så blir boken läst. Så går det till."

.

Aktuell läsning nu när PoetCarina här i sin blogg hjälper oss att minnas VINTERKRIGET:

.

Verklighet till döds

och

Levande historia

.

2010-12-09 @ 15:14:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0